Durant la segona meitat del segle XIX, a Sant Andreu de Palomar es van instaurar grans indústries, com la fàbrica d’automòbils Pegaso, l’empresa metal·lúrgica La Maquinista Terrestre i Marítima, o la Fabra i Coats, dedicada a la producció de filatures. Això va provocar que moltes de les persones que treballaven al camp abandonessin la pagesia per dedicar-se a l’activitat industrial.
El Centre d’Interpretació dels Tres Tombs es troba a l’antiga cavallerissa de Can Fontanet, que formava part del complex de l’anomenada Fabra i Coats. L’espai va ser inicialment el magatzem de pintures; no va ser fins a l’any 1940 que la direcció de l’empresa va contractar Pere Fontanet per encarregar-se del transport amb carros i cavalls.
Aquesta activitat es va mantenir fins a la mort de Fontanet, l’any 1966. Els anys posteriors l’espai va quedar en desús, fins que l’Ajuntament de Barcelona el va cedir a la Societat per la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu de Palomar. D’aquesta manera es va convertir en espai expositiu del patrimoni de la Festa dels Tres Tombs, sent inaugurat l’any 2015.
Els Tres Tombs de Sant Andreu
La festa dels Tres Tombs se celebra des del segle XV en honor a Sant Antoni Abat, patró dels animals, ja que hi ha documents que demostren que aleshores ja es beneïen els cavalls. La celebració consisteix a donar tres voltes al voltant de l’església: la primera per demanar salut, la segona, prosperitat, i l’última, bona collita.
Aquesta festa és un homenatge als animals de tir, els quals treballaven tot l’any: ajudant en les feines del camp o transportant mercaderies i persones. Aquest dia era concebut com el de descans del bestiar i les persones que treballaven en oficis al voltant del cavall: els traginers, dedicats al transport amb carro; els basters, que elaboraven peces de cuir i guarniments, o els ferrers, treballant el ferro.
L’any 1924 va néixer la Societat per la festa de Sant Antoni Abat, integrada per persones dedicades a aquests oficis relacionats amb els animals de peu rodó que ajudaven al camp.
En l’actualitat, són els organitzadors de la festa i vetllen pel manteniment del patrimoni que acull el centre d’interpretació.
Els Tres Tombs de Sant Andreu se celebren actualment el diumenge anterior al 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat. Durant tot l’any, Can Fontanet ofereix una exposició permanent dels elements que componen la cavalcada. És un espai on es mostra la història de la festa, i s’ofereixen diverses activitats, exposicions i tallers durant l’any.